Wat houdt het in, wonen met dementie bij De Gelukshoeve?

Permanente 24-uurs zorg.

Onze bewoners zijn thuis, ook echtparen zijn welkom, onder begeleiding van een team van enthousiaste en lieve coaches die zich perfect kunnen inleven in de belevingswereld van mensen met dementie. Hierin speelt een knusse, huiselijke sfeer gecombineerd met het welzijn van de bewoners de hoofdrol. Iedere bewoner heeft een eigen kamer. Bij het intrekken neemt de toekomstige bewoner spullen mee vanuit het oude huis en we creëren samen met hen en familie/mantelzorg een nieuwe fijne plek. Ook bij bewoning werken we met visie volgens de wetenschappelijk onderbouwde Böhm zorgmethodiek voor mensen met dementie. Hierdoor zie je dat onze bewoners, ook voor kortdurende respijtzorg, zeer snel opknappen als ze bij ons komen wonen.

Door de rustige, landelijke ligging maken we gebruik van de kracht van de natuur, omgang met dieren, rust en genieten we zoveel mogelijk van ‘het buitenleven’. Na de dag-beleving spelen we ’s avonds spelletjes, we kijken samen televisie of vertellen elkaar verhalen. Net als thuis genieten we van alle gewone dingen en nemen samen een lekker drankje en hapje. Vaak spelen we ook spelletjes tot laat om ook de hersenen getraind te houden. Erg belangrijk bij dementie en wordt vaak vergeten.

Wie kan er wonen met dementie bij De Gelukshoeve?

De mensen die een ZZP indicatie (beschermd wonen met intensieve dementiezorg) hebben kunnen in aanmerking komen om bij De Gelukshoeve te wonen. We staan ook open voor andere bewoners met een indicatie. Mits het past binnen onze setting. Zo krijgen we ook aanvragen voor mensen met andere hersenaandoeningen.

Momenteel bieden we ook respijtzorg aan. Bewoning voor kortere duur om de mantelzorger te ontlasten.

Hieronder staat het gebouw ingetekend rechts naast de schuur. Zie het gele gedeelte.

Naast de schuur (op de tekening erboven) komt de uitbreiding met daarvoor extra parkeerplaatsen

We hebben nu ruimte voor 6 bewoners en 10 bezoekers. We krijgen medio juni 2024 acht zeer ruime slaapkamers met eigen mindervalide badkamer erbij. Deze zijn zeker ook geschikt voor echtparen. De kamers zijn ruim genoeg voor een twee persoons bed en een ruime zithoek. Hieronder hebben we een kamer geschetst met eigen badkamer. Er is ook ruimte voor een eigen wasmachine.

Hieronder een plattegrond van de kamers van het gebouw en daaronder een kamer in detail.

8 zeer ruimte tweepersoons slaapkamers voor mensen of echtparen met dementie met eigen mindervalide badkamer

Hierboven is het geheel gebouw weergegeven met de 8 slaapkamers. Hieronder een detailweergave van 1 slaapkamer.

De ruime 2 persoons slaapkamers van 18m2 met minder valide badkamer van 5m2

Als deze uitbreiding is gerealiseerd en de kamers zitten vol volgt de verbouwing van onze schuur: Herberg De Gelukshoeve. Na de verbouwing van de Herberg hebben we ruimte voor nog 9 extra bewoners. Deze bewoners krijgen allemaal een eigen slaapkamer met ruimte voor een 2-persoons bed, een kast, een zitje. Daarnaast zijn alle nieuw te bouwen kamers voorzien van toilet, wasbak en openslaande deuren met prive buiten zitje. Zie afbeelding voor een uitsnede met een aantal van onze kamers. Een aantal kamers hebben een eigen douche en een aantal een gedeelde douche. Zie de tekening hieronder van de Herberg en een detail tekening van de slaapkamers.

Plattegrond van de geplande 9 slaapkamers en gezamzalijke ruimte

Hieronder een detailtekening van een van de 2 persoons slaapkamers met eigen badkamer. Mooie tuindeuren naar buiten toe waar je een prive zitje kunt realiseren. Met uitzicht op natuurgebied het Reuseldal.

Wat kost het?

Maak een afspraak of plan een rondleiding. Dan kunnen we u alles vertellen over de kosten. Ons uitgangspunt is dat zorg voor iedereen betaalbaar moet zijn. Ook met een AOW uitkering. We berekenen de kosten altijd inclusief eten, drinken, gas water en licht. Afhankelijk van uw specifieke situatie, wensen en het recht op zorgvergoedingen verschilt dit per persoon.

Onze kosten voor zorg worden voor u vergoed middels een PGB bij een ZZP indicatie. De kosten worden bepaald door het type kamer welke u huurt. Bijvoorbeeld € 600,- voor een persoons kamer exclusief servicekosten a € 450,- (hieronder vallen bijvoorbeeld schoonmaak, gas, water, verzekeringen, electra etcetera). We hebben ook twee persoons kamers, die zijn natuurlijk een klein beetje duurder. Daarnaast vragen we een kleine bijdrage voor genoten uitstapjes als u hieraan deelneemt. We doen ons uiterste best om de zorg betaalbaar te houden voor iedereen.

Kosten berekening wonen met dementie

Hieronder een rekenvoorbeeld en vergelijking met andere initiatieven in de buurt. Er zijn meerdere initiatieven en De Gelukshoeve wil de zorg betaalbaar houden. Vergelijking is voor een leek erg lastig dus hieronder een indicatie waar geen rechten aan verleend kunnen worden.

Type initiatiefMaandelijkse kosten vanaf €
Luxe villa€ 5.000,-
Vergelijkbaar segment€ 2.000,-
De Gelukshoeve€ 1.050,-
Regulier verpleegtehuisGeheel inkomensafhankelijk bekijk de rekentool hier (tot € 2.900,-)
Vergelijking is indicatief.Vergelijk ook op wat de Gelukshoeve uniek maakt:
-7 dagen per week (!) 8 uur per dag (!) van 11:00-19:00 dagbeleving en voor bewoners ook in de avond uren.
-Toepassen van de Böhm zorgmethodiek voor behandeling van dementie
-Dagelijks vers bereide maaltijden tijdens lunch en avondmaaltijd.
-Open deuren beleid (!)
-Veel hogere personele bezetting

Neem daarom altijd contact op met ons, via Whatsapp, stuur een email naar wonen@gelukshoeve.nl of neem contact op met een onafhankelijk mantelzorgmakelaar. Wij of een mantelzorgmakelaar kunnen u ondersteunen in de aanvraag voor de vergoedingen. Ook de mantelzorgmakelaaar wordt in de meeste gevallen geheel vergoed. Kijk eens op: de site van de branchevereniging van mantelzorgmakelaars of op de site van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars en vind een mantelzorgmakelaar bij u in de buurt.

dementie bewoners thuis